A candida diéta alatt fogyasztható cukor: a nyírfacukor

Candida betegségben szenvedőknek egy szigorú diétát kell követniük, mely tiltja mindenféle cukor fogyasztását. Ennek legfőbb oka az, hogy a Candida albicans nevezetű gomba legfőbb tápláléka a hat szénatomos cukor. E cukor szerkezete igen instabil, így a gomba könnyen elemeire tudja bontani, fel tudja falni, így még nagyobb mértékben tud szaporodni a szervezetben. Tehát ha meg akarjuk állítani ezt a folyamatot, akkor az étrendünkből ki kell iktatni a cukrot. Ám van néhány kivétel, melyek segítségével nem kell lemondanunk az édes ízekről. Az egyik kivételt e szabály alól a nyírfacukor képezi.

nyirfacukor

A nyírfacukor vagy másik nevén xilit egy természetes édesítőszer, melynek fogyasztása teljesen biztonságos és nélkülözi a cukor és a mesterséges édesítők mellékhatásait. Erre az anyagra már Napóleon korában is felfigyeltek, mikor a kontinentális zárlat miatt nem jutottak cukorhoz az emberek: a nyírfában rejlő édes anyaggal pótolták azt. Ekkor persze még nem kezdődtek meg azok a kísérletek, melyek a nyrfacukor egészségre gyakorolt hatásait vizsgálták volna, csak az 1900-as évek közepétől kezdték el vizsgálni ezt az anyagot. Finnországban végzett kutatások igazolták a nyírfacukor jótékony hatását a cukorbetegségre: megállapították, hogy lassú felszívódásának köszönhetően nem emeli meg kiugróan a vércukorszintet (ennek oka, hogy a nyírfacukor glikémiás indexe mindössze 7) és szénhidráttartalma is jóval alacsonyabb, mint a finomított cukoré. Ma mr nemcsak a cukorbetegség kezelésére alkalmazzák a xilitet, hanem a fogszuvasodás megelőzésében és gyógyításában, illetve a felső légúti megbetegedések kezelésében is igen fontos szerepet játszik.

De mi az oka annak, hogy a xilit beilleszthető a candida diétába, míg a finomított cukor nem? Arról már beszéltünk, hogy a szacharóz 6 szénatomból épül fel. A nyírfacukornak más a szerkezete: ez az anyag 5 szénatomból áll. Az 5 szénatom csak szimpla kötésekkel kapcsolódik egymáshoz, az anyag szerkezetében nincs kettőskötés, ami azt jelenti, hogy a nyírfacukor szerkezete sokkal stabilabb, mint a cukoré. Ez pedig azt jelenti, hogy a különböző baktériumok és a gombák (pl. candida) nem tudják szétbontani, nem tudnak vele táplálkozni, így ha ezt a cukrot fogyasztjuk a finomított cukor helyett, akkor a Candida számára nem szolgáltatunk táplálékot, így az visszaszorul.

Candidás étrend termékei

Kókuszzsír 1000ml(Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

Kókuszzsír 1000ml (Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.

Ár: 1820 Ft
Megnézem
Népszerű

Herbafermétrend-kiegészítő cseppek 30 ml

Herbaferm étrend-kiegészítő cseppek 30 ml

A Herbaferm csepp gyógynövények természetes fermentációjával készül. Megnyugtatja a szervezetet, az egészséges emésztés helyreállításával pedig beindítja a regenerációs folyamatokat. 

Ár: 7450 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!